KiVolaiset Gymnaestradassa 7.-10.6.2018

Kesän liikuttavimmat festarit Turussa

Suomi Gymnaestrada on Suomen Voimisteluliiton suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen lajin harrastajat ja muut lajista kiinnostuneet. Suurtapahtumilla on pitkä historia ja vankka perinne suomalaisessa voimisteluhistoriassa läpi vuosikymmenten. KiVolaiset ovat aikaisemmin osallistuneet vastaaviin suurtapahtumiin esimerkiksi Lahdessa (Sun Lahti 2013) ja Tampereella (Sun Svoli 2006) sekä vuonna 2015 kansainväliseen World Gymnaestrada -tapahtumaan Helsingissä.

Tapahtumassa oli tarjolla näytöksiä, kilpailuja, yli kymmenen kenttäohjelmaa, koulutuksia sekä liikkumisen riemua monessa muodossa. Tuhansista voimistelijoista suurin osa oli suomalaisia, mutta mukaan mahtui myös kansainvälisiä vieraita. Tapahtuman ydin on liikuttaa IHAN KAIKKIA iästä, sukupuolesta tai taidoista riippumatta.

Valmistautuminen tapahtumaan

Valmistautuminen Suomi Gymnaestradaan aloitettiin syksyllä, jolloin tiedotettiin seuran jäseniä mahdollisuudesta osallistua tapahtumaan, valittiin Gympiksi eli seuran yhteys- ja vastuuhenkilöksi Anneli Hautajärvi, jolla on pitkä kokemus voimistelun suurtapahtumista, sekä nimettiin ryhmille ohjaajat. Osallistumiskulut haluttiin pitää kohtuullisina, joten varainhankintaan panostettiin. Gymppi ja ohjaajat matkustivat Tampereelle ja Turkuun hakemaan tarvittavat tiedot tapahtumasta ja opettelemaan kenttäohjelmat. Talven mittaan Gymppi järjesteli ilmoittautumiset, majoituksen ja ruokailun, kuljetukset sekä tapahtumaan että harjoituksiin, esiintymisasut ja monet muut käytännön asiat. Kenttäohjelmia harjoiteltiin ahkerasti ohjaajien johdolla. Huhtikuun alussa kaikki voimistelijat, ohjaajat ja muutama huoltaja vietti pitkän ja rankan päivän pääkaupunkiseudulla yhteisharjoituksissa. Lopulta ohjelmat olivat esityskunnossa kevätnäytöksessä toukokuussa.

Kohti Turkua

KiVon 45-henkinen ryhmä aloitti matkan kohti Turkua ja pitkään odotettuja kesän liikuttavimpia festareita hyvin aikaisin torstaiaamuna 7.6. matkanjohtajanaan Raili Kaikkonen. Pitkä matka kulki Lapinlahden kautta, josta saimme kyytiin kymmenkunta voimistelijaa ja perillä Turussa olimme jo puolen päivän aikaan. Turussa majoituimme hotelliin ja Luostarivuoren koululle.

Majoituspaikoista siirryimme Kupittaalle, jossa seuramme lasten ja nuorten vastaava Raili Kaikkonen kävi vastaanottamassa KiVon Tähtiseura-tunnuksen. Tapahtuman avajaisissa Kupittaalla osallistuimme naruhyppelyn Suomen ennätyksen tekemiseen, jonka jälkeen kävelimme avajaiskulkueessa Tuomiokirkolle. KiVolaiset erottuivat avajaisten ja koko tapahtuman ajan yhtenäisillä turkoosin värisillä huppareilla, joiden hankinnassa meitä sponsoroivat Karhulan Metalli, Japea ja Ponsse. Kivolaiset paitsi näkyivät, myös kuuluivat avajaiskulkueessa huutaen: ”Sano koo, sano ii, sano koo-ii-vee-oo, KIVO!”.

KiVon lasten ja nuorten vastaavat Paula ja Raili sekä lasten ja nuorten Tähtiseuratunnus.
KiVolaisia avajaiskulkueeseen järjestäytymässä.

Harjoituksia ja vapaa-aikaa

Torstaina alkoivat kenttäohjelmien harjoitukset. Ryhmämme nuorin jäsen 2-vuotias Bea osallistui äitinsä Jonnan kanssa Tunne Liike-kenttänäytöksessä Tahdon tietää kaiken-ohjelmaan. Valon leikki -ohjelmassa oli 8-13-vuotiaita tyttöjä yhteensä 20, osa perhosen ja osa haavin roolissa. Ryhmän ohjaajina toimivat Marianna Grof ja Micaela Ratinen. Nuorten ohjelman nimi oli #oonhyväjustnäin, ohjaajina Anni Reinikainen ja Hanna Kämäräinen, ja aikuisten ohjelman puolestaan Ilon myrsky, ohjaajana Paula Tossavainen.

Harjoitusten välissä ennätettiin tutustua erilaisiin tapahtumiin, esityksiin ja toimintapisteisiin tapahtuma-alueella Kupittaalla sekä kauniiseen Turun kaupunkiin, käydä ostoksilla ja maauimalassa sekä tavata tuttuja ja sukulaisia. Lavoille nousivat mm. Pete Parkkonen, Alex Mattson, Virve Rosti, Ida Paul ja Kalle Lindroth, Abreu ja Younghearted . Tapahtumatanssia tanssimme useaan otteeseen ja osa meistä pääsi halaamaan tapahtuman maskotteja Sisua ja Suvia. Majoitustiloissa Luostarivuoren koulun luokissa tunnelma oli tiivis mutta iloinen, kun yli 30 kivolaista ahtautui kahteen luokkahuoneeseen ilmapatjoineen ja kasseineen. Huoltajat Riitta Piippo, Sari Mehtonen, Pirjo Välijeesiö, Raili Kaikkonen ja Hanna Kämäräinen huolehtivat porukan alaikäisistä voimistelijoista koko tapahtuman ajan muiden mukana matkustavien äitien avustuksella.

Tahdon tietää kaiken, Jonna ja Bea.
Valon leikki Finaalin harjoituksissa.
#oonhyväjustnäin
Ilon myrsky

Loppuhuipennus

Tapahtuma huipentui sunnuntaina Tunne Liike-kenttänäytökseen, jota ennen seuramme puheenjohtaja Anja Huuskonen osallistui Voimisteluliiton kutsuvierastilaisuuteen. Kenttänäytöksessä esiintyi lähes 4 500 eri ikäistä voimistelijaa. Näytös televisioitiin suorana ja kotisohvilta bongattiinkin monta tuttua. Tunnelma myös kentän takana voimistelijoiden odotustilassa oli mahtava, esiintyjät heittelivät ylävitosia ja kannustivat toisiaan iloisesti nauraen. Näytös huipentui finaaliin, jossa kaikki voimistelijat muodostivat kentälle kuvion, jossa oli puita, oksia, taivas ja ruohikko. Finaalin päätteeksi voimistelijat ja yleisö tanssivat vielä tapahtumatanssin, joka oli tullut tapahtuman aikana tutuksi. Tapahtumatanssi nähtiin myös Kivon kevätnäytöksessä toukokuussa.

Väsyneet mutta monta kokemusta rikkaammat voimistelijat, ohjaajat ja huoltajat kotiutuvat Turun reissulta vasta maanantain puolella. Kesän liikuttavimmat festarit jättivät monta iloista muistoa!

Lisätietoja tapahtumasta löytyy edelleen osoitteesta www.gymnaestrada.fi. Seuraava kansainvälinen voimistelun suurtapahtuma World Gymnaestrada järjestetään ensi vuonna Itävallan Dornbirnissä. Seuraava Suomi Gymnaestrada järjestetään neljän vuoden päästä. Tapahtuman isäntäkaupunki selviää syksyllä 2018.

kavijalaskuri